• Beursexpert Jeremy Grantham staat bekend als een kenner van grote zeepbellen op de beurs.
  • Grantham waarschuwt al bijna twee jaar dat beurzen in de VS veel te hoog gewaardeerd zijn en dat een beurscrash dreigt. Maar die blijft vooralsnog telkens uit.
  • Toch gaat Grantham stug door met waarschuwen: dit zijn negen opvallende uitspraken van de beursgoeroe bij een conferentie van afgelopen week.
  • Lees ook: Beursrally: is dit nog een moment om mee te doen, als je niet was ingestapt?

Beursstrateeg Jeremy Grantham van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO staat bekend als een kenner van grote zeepbellen op de beurs. Hij waarschuwde onder meer eind jaren negentig voor de toenmalige internetzeepbel.

Ook nu wijst Grantham al een tijdje op de extreme overwaardering van met name de Amerikaanse beurs. Vooralsnog blijft een beurscrash echter uit.

Toch blijft de beursstrateeg stug volhouden. Hij denk nog steeds dat Amerikaanse aandelen veel te hoog gewaardeerd zijn en zegt dat de huidige beursrally gespeend is van realiteitszin. De AI-hype is een zeepbel die volgens Grantham gaat barsten en de beurs mee omlaag zal trekken.

Grantham is ook zeer kritisch op de Amerikaanse centrale bank, die volgens hem mede schuldig is aan het creëren van zeepbellen op de beurs door een veel te ruimhartig stimuleringsbeleid. Zo pompte de Federal Reserve tijdens de coronacrisis duizenden miljarden dollars aan vers geld in het financiële systeem om de economie te ondersteunen.

9 opvallende uitspraken van Jeremy Grantham

Afgelopen week trad Grantham op bij een conferentie in de VS. Hieronder geven we de negen beste citaten weer van zijn toespraak:

  1. "Het verrassende aan de huidige situatie op financiële markten is dat de zeepbel zich in extreme mate in de VS concentreert, of je het nu hebt over aandelen of vastgoed."
  2. "Er is nog nooit een langdurige bull market geweest, als de waardering van aandelen volgens de Shiller koers-winstverhouding op 33 staat. Dan heb je het over de top 2 procent van hoogste waarderingen in de geschiedenis. Er is nog nooit een langdurige beursrally geweest, op het moment dat er zeer lage werkloosheid was. Als je een lange, indrukwekkende beursrally wilt realiseren, moet je beginnen vanaf een punt dat de winstmarges dalen, de werkloosheid stijgt en de waardering van aandelen laag is."
  3. "Als je start op zeer hoge waarderingsniveaus van aandelen, is dat vrijwel altijd een garantie dat je de komende 10 of 15 jaar teleurgesteld zult zijn. Instappen op de beurs op een moment dat alles rooskleurig lijkt, werkt op de langere termijn niet. Dat lijkt me vrij evident, nietwaar?"
  4. "Naar historische maatstaven was de zeepbel aardig aan het leeglopen in 2022...tot die beruchte dag dat ze met ChatGPT op de proppen kwamen. Artificial intelligence gooide alles overhoop en startte een verbazingwekkende rally, gedragen door een handvol aandelen. De rest van de markt keek met open mond toe hoe deze jongens met 50 procent, 60 procent, 70 procent stegen. Eind vorig jaar gaf de rest van de markt het geduldig wachten op en deed mee."
  5. "Iedereen bestelt die verdomde chips om AI mogelijk te maken. Ze weten nog niet waar ze de chips voor gaan gebruiken. Het is hetzelfde als scheppen verkopen tijdens de goudkoorts. De verkopers van scheppen worden helemaal gek."
  6. "Het slechte nieuws vanuit mijn perspectief is dat ik kunstmatige intelligentie niet makkelijk van de hand kan wijzen. Wat er vermoedelijk gebeurt, is dat we eerst euforie zien, zoals we hadden bij de komst van de spoorwegen en het internet, en dan krijgen we de terugslag net als bij die eerdere revoluties."
  7. "De beurs is ver buiten de grenzen van het redelijke getreden. Als de additionele zeepbel barst, zal dat de lucht uit de rest van de markt zuigen. Dan gebeurt er mogelijk wat er toch al aan zat te komen. Dat is mijn gok."
  8. "Zowel beleggingen die inspelen op grondstoffen als klimaatverandering doen het zwak; ze zijn ongelooflijk goedkoop. Het zijn echt interessante, maar volatiele thema's voor de lange termijn, allebei."
  9. "Er is gewoon non-stop sprake van catastrofes. Klimaatverandering beschadigt ons vermogen om structureel economische welvaart te genereren, om redelijk geprijsd voedsel te verbouwen. We krijgen te maken met druk op basale grondstoffen in een tijd van klimaatverandering, politieke toxiciteit en grote problemen rond het zorgsysteem.

LEES OOK: Deze 3 aandelen kunnen het voortouw nemen bij een verdere opmars van de S&P 500-index naar 6.000 punten dit jaar, volgens een adviesbureau op Wall Street